Zidna plesen v hiši

V kotih nekaterih sob in v kopalnici se mi pojavlja zidna plesen. Kako naj jo odpravim?

Odgovor

Zidna plesen se pojavi na površini slabo toplotno izoliranih ali neizoliranih zidov in stropov ter na mestih toplotnih mostov. Poleg slabe toplotne izolacije plesen nastane zaradi slabe hidroizolacije ali nezadostnega prezračevanja notranjih prostorov.

Postopek

  • Okužene površine umijte z mokro krpo ali gobo.
  • Suhe premažite z razredčenim dezinfekcijskim sredstvom. Algicid Plus je brezbarvno dezinfekcijsko sredstvo za uničevanje alg in plesni na okuženih zidnih površinah. Učinkuje na celoten spekter zidnih alg in plesni, pri čemer zelene zidne alge tudi popolnoma razbarva. Pripravek, ki ste ga predhodno dobro pretresli, nanesite s čopičem ali pleskarskim valjčkom. Za močno okužene površine priporočamo dvoslojni nanos. Drugi nanos je v normalnih pogojih možen po 8 do 12 urah. V primeru aplikacije s pršilko, Algicid Plus ne redčite.
  • Naslednji korak je barvanje. Nove dekorativne in zaščitne premaze lahko na površine, premazane z dezinfekcijskim sredstvom, nanašate šele, ko so povsem suhe – običajno je to 8 do 12 ur po zadnjem nanosu Algicid Plusa. Za barvanje dezinficirane površine priporočamo specialno, proti plesnim odporno notranjo zidno barvo JUPOL Citro, ki ob nanašanju osveži prostor z vonjem po limoni. Dezinficirano površino lahko prebarvate tudi z barvo JUPOL Classic ali JUPOL Gold, vendar v tem primeru barvi dodajte še Jubocid, sredstvo za preprečevanje zidne plesni.

 

Preventivno lahko pojav plesni preprečite z rednim prezračevanjem prostorov večkrat dnevno. Pomembno je, da vodni pari omogočite prosto pot na prosto, saj relativna vlaga v prostoru ne sme preseči 60 %. Pralne in sušilne stroje je dobro umakniti iz kopalnice, toplotna telesa naj se nahajajo prosto v prostoru, vrata do neogrevanih prostorov pa naj bodo vedno zaprta. To je le nekaj splošnih navodil za preprečevanje nastanka plesni.

Trajno lahko težave s plesnijo rešite le z izboljšano ali dodatno toplotno izolacijo objekta.

Za dodatno razlago o nadležnih algah in zidni plesni vam je na voljo JUB-ova svetovalna služba, ki jo lahko pokličete na brezplačno številko 080 15 56.

Program JUB Home Painter vam olajša izbiro barv in tekstur na tipskih primerih.
Če želite, da barvno študijo za vaš objekt izdela arhitekt, pošljite naročilo. Cena barvne študije je 48,80 EUR. Ob nakupu kateregakoli JUBIZOL fasadnega sistema, vam priznamo popust v višini stroška izdelave barvne študije.
Kontakti JUB Design Studio: JUB Kemična industrija d.o.o.; Dol pri Ljubljani 28; 1262 Dol pri Ljubljani; T: +386 1 588 43 90, E: design-studio@jub.si